ORDLISTA

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Z  Y  Å  Ä  Ö

A

Ackis: En förkortning av Akademiska sjukhuset.


Akademisk kvart (ak): Har du märkt att alla föreläsningar och seminarier alltid börjar kvart över? När studenter säger "13 ak" menar vi alltså 13.15 - för ibland behöver man den där extra kvarten!

Alumn: En tidigare student vid universitetet.


Andre kurator (2Q): Alla nationer i Uppsala har en andre kurator, också kallad 2Q. Denna person ansvarar för nationens ekonomi och fastighetsfrågor.

B

Bakfickan: Stockens café och nationspub.


Bal: En bal är som en gasque fast lite finare, och klädkoden är högtidsdräkt.


Bergsbrunna: En av universitetets salstentalokaler. Ligger på Bergsbrunnagatan i Boländerna.


Bettys pub: Gotlands nationspub.


BetVet: Förkortningen för beteendevetenskapliga kandidatprogrammet.


Blanka: Att man "blankar" en salstenta innebär att man går dit och registrerar sig, men sedan lämnar in tentan utan svar för att istället satsa på att skriva omtentan.


Blåsen: En förkortning av Blåsenhus - ett av Uppsalas många campus och centrum för institutioner inom psykologi, pedagogik och utbildning. Här kommer du spendera majoriteten av din första termin på BetVet!

BMC: En förkortning av Biomedicinskt Centrum - ett av Uppsalas många campus och centrum för institutioner inom biologi, medicin, kemi och farmaci.


Bostadsteckning: Många nationer har så kallade bostadsteckningar några gånger per termin. Detta är en chans för dig som saknar bostad att få en! Medlemsskap i nationen är oftast ett krav för att kunna närvara på bostadsteckningen.


Boye: En förkortning av Karin Boye biblioteket som ligger i campus EP.


Bryggan: Snerikes sommarklubb.

C

Campus: Betecknar ett universitetsområde där studenter kan sitta och plugga, där bibliotek finns och föreläsningar hålls.


Campuskort: Ett personligt kort som studenter behöver för att komma in på olika campus runt om i Uppsala, låna böcker i biblioteken, använda skrivare eller få studentpris på parkeringsavgiften utanför Ekonomikum. Du kan fixa ditt campuskort på bland annat Segerstedtshuset mitt emot Blåsenhus.


Carro: En förkortning av Carolina Rediviva - en historisk byggnad och ett av Uppsalas många bibliotek!

Carro-backen: Backen längst Drottninggatan som leder upp mot biblioteket Carolina Rediviva. Upp för denna raglar många hem på tidiga morgonkvisten efter utgång på någon av de närliggande nationerna.


Champagnegalopp: En tradition på valborg är att direkt efter mösspåtagningen vid Carro, springa till närmsta nation och dricka champagne. Nationerna slår till med en riktigt fet dagsfest helt enkelt!


Cykel: Uppsalastudentens bästa vän och favoritfärdmedel.

D

Delkurs: Många kurser på universitetet är uppdelade i delkurser som specialiserar sig på olika ämnesområden. I kurserna som ingår i BetVet examineras delkurserna oftast separat.


Djäknen: VG's nationspub.


Dubbel akademisk kvart (dk): Precis som det låter är detta en akademisk kvart gånger två, en dubbelkvart, alltså en halvtimme. Om en gasque börjar "17 dk" förväntas du vara på plats absolut senast 17.30.

Dublett: Ett typ av boende där man har ett eget rum, men delar kök och badrum med en annan person.


Dugga: Detta är en mindre omfattande tenta. På kurserna som igår i BetVet har vi inte duggor, men det kan förekomma om du läser till ytterligare kurser utöver programmet.

E

Eftersläpp: Efter gasquer, baler eller andra sittningar annordnas oftast ett släpp. Detta är helt enkelt då baren öppnar och middagen förflyttas till dansgolvet! Det är vanligt att nationer och föreningar har försäljning av släppbiljetter: biljetter som enbart gäller för släppet och inte den föregående middagen.


Eko: En förkortning av Ekonomikum - ett av Uppsalas många campus och centrum för institutioner inom bla. ekonomi och kommunikation.

Ekoparken: Den stora parken bakom Ekonomikum. Under insparkstider, soliga vårdagar och valborgsveckan kryllar denna gräsplan av studenter!


EP: En förkortning av Engelska parken - ett av Uppsalas många campus och centrum för institutioner inom humaniora, samhällsvetenskap och teologi.

F

Fadder: På FUBs insparker är faddrarna studenter som går termin 2, och som är engagerade i insparken och mottagningen av de nya reccarna.


Feiroz: Lunchrestaurangen på Blåsen.


Flogstavrålet: Varje kväll kl. 22 öppnar studenterna som bor i Flogsta sina fönster och vrålar för att dämpa sin ångest.


Flygande sånganförare: Något av ett specialkoncept för FUBs sittningar. Istället för att ha en fast sånganförare skickar vi sången "vidare" till en ny person, som nästa gång får bestämma vilken sång som ska sjungas.


Folkes: En förkortning av ICA Folket Livs. Denna mataffär är liten och dyr, men också den mest centrala för studenterna som bor i Rackarbergsområdet eller Triangeln, eller de som suttit på Eko en hel dag och behöver pluggsnacks.


Forsränningen: I samband med Valborgsfirandet varje år annordnar Uppsala teknolog- och naturvetarkår forsränningen. Det är en tradition som startade 1975 och som går ut på att grupper av studenter trotsar Fyrisån i egenbyggda flottar.

Frikursa: Att man frikursar innebär att man inte går ett program utan söker kurser enskilt för att sätta ihop en egen kandidatexamen.


Fulsittning: En informell sittning. På en fulsittning finns det oftast ett tema som man ska klä sig enligt. Det kan också vara exempelvis en matlådesittning, där man tar med sig egen mat.


Föreningsmöte: En gång per månad har FUB ett föreningsmöte. Detta är som ett styrelsemöte, fast öppet för alla medlemmar. Här pratar vi om aktuella frågor, kommande evenemang och projekt. Detta är ett ypperligt tillfälle för medlemmar som inte sitter med i styrelsen eller utskott att få en inblick i vad som händer i föreningen. Har du egna förslag på projekt eller event, och vill bolla idéer med andra, är föreningsmöten dessutom ett perfekt diskussionsforum!


Förste kurator (1Q): Alla nationer i Uppsala har en förste kurator, också kallad 1Q. Denna person har främsta ansvar för nationsverksamheten och kan liknas vid en ordförande.

G

Gammelfadder: Dina faddrars faddrar.


Gasque: Detta är en formell middag, oftast med finare klädkod och ett tema. På en gasque serveras alltid minst två rätter, men oftast tre. Till förrätt serveras öl och snaps, till huvudrätt vin och till dessert kaffe med avec. Underhållning i form av tal, sång och spex är också vanligt förekommande. En gasque avslutas nästan alltid med ett eftersläpp!

GG: Förkortningen av Gemenskapsgeneral som är de som organiserar FUBs inspark. GGs sitter också i vår styrelse. Läs mer om posten här!


GH: En förkortning för Gästrike-Hälsing nation.


Ghuben: GH's nationspub.


Glenns kök & bar: Göteborgs nationspub.

H

Hemtentamen: Kallas vanligtvis bara för "hemtenta". Detta är ett skriftligt prov som görs hemifrån på dator med en begränsad tid. Hemtentor kan ha lite olika form. Ibland är det en större uppgift som man skriver över flera dagar (då är det oftast krav på korrekt källhänvisning till kurslitteraturen). Det kan också vara mer likt en salstenta med snävare tidsbegränsning (t.ex. 2-4 timmar), som man då oftast skriver genom programmet Inspera. På BetVet är hemtentor mest förekommande på socialpsykologi- och pedagogikkurserna.


Holten: Ett annats namn för den första tentan på BetVet, i kursen Psykologi A. Namnet kommer från författaren av boken som examineras på tentan, Nigel Holt. Holten är en salstenta och kan kännas skrämmande för en ny student, men ingen fara - med faddrarnas hjälp och pluggstöd från dina lika vilsna klasskamrater kommer detta gå galant!

Hp: En förkortning för högskolepoäng. En kurs på heltid i en termin behandlar 30 hp.


Hyllan: Ovanvåningen i biblioteket i Ekonomikum. Det stora glastaket gör rummet ljust och luftigt men pluggplatserna tar slut fort, så se till att vara där relativt tidigt på förmiddagen!


Högtidsdräkt: Detta är klädkoden för baler, där traditionell frack eller balklänning gäller. Alternativt folkdräkt eller uniform.

I

Inspark: Under terminernas första veckor kryllar det av insparker runt om i Uppsala. Dessa är mottagningsveckor för de nya studenterna, och kallas ibland också för nollningsveckor. FUB annordnar insparken för beteendevetare - läs mer här!

Inspera: Ett datorprogram som används vid vissa hemtentor. Man skriver sina svar på tentafrågorna direkt i programmet, och skickar in innan provtiden är slut.

K

Kakel: En av barerna på Stockholms nation som är öppen under klubb.


Kantorn: Ett studentboendeområde nära Kvarngärdet.


Kapten: Varje insparkslag har kaptener som har ett övergripande ansvar för sitt lags reccar och faddrar. Glömmer du vilka de är, håll utkik efter en armbindel med ett stort "C" på.


Kavaj: En vanlig klädkod för gasquer som betyder mörk kostym eller knälång (eller längre) klänning.


Klubbverk: Den grupp inom studentföreningar och nationer som ansvarar för att anordna fester.


Koggen: Ett annat namn för salstentan för kognitionspsykologi, som ligger i slutet av delkurs 2 på Psykologi A.


Komplettering: Att man "får komplettering" på en hemtenta eller seminarieuppgift innebär att man inte fått godkänt på uppgiften men att man inte behöver skriva om allt, utan kan komplettera med det läraren tycker saknas.

Korridoren: Vad många på BetVet kallar hus 14 på Blåsenhus, det vill säga den stora korridoren med pluggplatser, microvågsugnar, cafeterian och trappuppgångar till de andra husen.


Korridorsrum: Ett typ av boende där man har ett eget rum, men delar kök med alla andra som bor i korridoren. Vissa korridorsrum har ett eget badrum/eget handfat, men det varierar.


Kursare: De studenter som läser samma kurs som dig.


Kåren: Uppsala universitet har fyra olika kårer: Uppsala studentkår (den största), Farmacevtiska Studentkåren, Uppsala teknolog- och naturvetarkår och Gotlands studentkår Rindi (för Campus Gotland). Kårernas uppgift är att skapa bra förutsättningar för dig som är student, och behandlar bland annat utbildnings- och sociala frågor.

L

Ladok: Det är här som resultaten för dina tentor och andra examinerande uppgifter registreras. Du kommer åt Ladok via Studentportalen.


Landskap: Ett landskap är nationens högsta beslutande organ. Några gånger per termin håller Uppsalas nationer landskap, som kan liknas vid årsmöten eller stämmor. Här kan du som medlem lära dig mer om hur nationarbetet går till, göra din röst hörd och det är även här som nationens ämbetesposter väljs. Oftast avslutas varje landskap med en sexa för att fira de nyvalda posterna! Antal landskap per termin varierar från nation till nation.

Side note: "Landskap" är också namnet på ett av Stockens dansgolv vid klubb :-)

Lutis: En förkortning av Luthagen - ett område mitt i smeten av Uppsalas studentliv. Hör du därför beteckningen "ICA Lutis" syftas det alltså på ICA:n på Sysslomansgatan.


Låning: När studiemedlet från CSN kommer! Varje månad den 25:e.

M

Matikum: Lunchrestaurangen på EP


Måndagsöl: FUBs äldsta tradition där vi på måndagar tar en öl på Norrlands nationspub Orvars.

Läs mer här!

N

Nation: I Uppsala finns det 13 studentnationer. Nationerna drivs av studenter och erbjuder mat, dryck, klubb, evenemang, aktiviteter och i vissa fall även bostäder. Som ny student är det en bra idé att gå med i en nation så tidigt som möjligt under insparksveckorna, så kan man delta i nationernas insparksevenemang!


Nationsguiden: En hemsida där du hittar all aktuell information om vilka nationer som har öppet - vem har lunch, pub eller klubb idag?


Nationskort: Några veckor efter du skrivit in dig på en nation kommer ditt alldeles egna nationskort hem i brevlådan! Detta behöver du, ihop med legitimation, för att komma in på nationerna i Uppsala. Nationskortet finns även digitalt i Studentkort-appen. För varje termin som du betalar medlemsavgiften för den/de nationer du är med i, får du ett nytt nationskort.

Norreda: En tradition på FUBs inspark är övernattningen på Norreda. Fulsittning, aktiviteter, bad och bastu, dans och fest - ett riktigt roligt dygn helt enkelt!


Nyp: Blåbärsnyp är en legendarisk shot som du hittar på V-dala nation. Blåbärssoppa, vaniljlikör och löst vispad grädde - mumsfillibabba!

O

Orvars: Norrlands nationspub.


Omtentamen: Kallas vanligtvis bara för "omtenta". Om du inte får godkänt på den ordinarie tentan (sals- eller hemtenta) får du en ny chans under omtentan. Bli inte orolig om du får omtenta på en kurs - det är extremt vanligt och händer alla! Du kan dessutom göra i princip hur många omtentor du vill, så bli inte heller rädd om du inte skulle klara omtentan.

P

PM: En förkortning för promemoria, som betyder "kortfattad redogörelse". Detta är en typ av skrivuppgift, och strukturen för ett PM varierar lite från lärare till lärare. I kursen sociologi och socialpsykologi A skriver man flera PM.


Polacksbacken: Campus för tekonologerna och här finns även en av universitetets saltstentalokaler.

Pub Hyttan: Smålands nationspub.


Pub Kronan: Kalmars nationspub.


Pub V: Värmlands nationspub.

R

Recentior (recce): Ny student vid universitetet (recce uttalas "resse").

S

Salstentamen: Kallas vanligtvis bara för "salstenta". Detta är ett skriftligt prov som görs i någon av Uppsala universitets tentalokaler. Ibland är provet digitalt och ibland skrivt det för hand. Ingen fara, det är inte så läskigt som det låter och är bara ett vanligt prov. I många kurser på BetVet har man en salstenta i slutet av varje delkurs, och kan variera i hur många högskolepoäng de behandlar. På BetVet är salstentor mest förekommande på psykologikurserna, men dyker även upp på övriga kurser.


Sexa: En informell sittning och enklare middag som förekommer på nationer efter exempelvis landskap. Här är det ingen klädkod!


Shotluckan: Ett exemplariskt stopp både innan och efter utgång på nation. Här finns alla möjliga roliga shots och en fantastisk personal som vet hur man sätter upp en show!


Sittning: Det finns olika typer av sittningar: fulsittning, sexa, gasque och bal. Läs om dem individuellt här i ordlistan!


Slabb: Ett annat namn för sexa. Också en informell sittning.


Snavecbiljett: På en gasque eller bal köper man snavecbiljetter innan middagen börjar. Under middagen byter du sedan in biljetterna mot snaps och avec till maten.


Snerikes: Ett annat namn för Södermanlands-Nerikes nation.


Spex: Underhållning på en sittning som kan innehålla teaterinslag, musik och dans! 


Stocken: Ett annat namn för Stockholms nation.


Storstock: Varje torsdag efter låning drämmer Stockholms nation till med Storstock. Detta är en klubbkväll med senare stängningstid än vanligt!


Studium: Denna hemsida är centrum för dina studier på Uppsala Universitet. När du blivit antagen till ett program eller en kurs aktiverar du ditt konto på Studium, och kan då komma åt all kursinformation du behöver för dina studier.

Styrelsemöte: Precis som det låter är detta ett möte enbart för styrelsemedlemmar. Här uppdaterar styrelsen varandra om vad som händer inom deras ansvarsområden, bollar idéer om aktuella projekt som kan vara givande för våra medlemmar. FUBs styrelse har styrelsemöte två gånger i månaden, varav en av dem är ett föreningsmöte. Läs mer om styrelsen här!


Stämma: En gång per termin har FUB en stämma (höststämman och vårstämman). Till stämmor är alla medlemmar välkomna, och här kan du lära dig mer om hur vårt föreningsarbete går till och göra din röst hörd. Inför varje stämma utlyser vi om poster som du som medlem kan söka (styrelseposter, utskott eller studentrepresentantposter). Det är alltså på stämmorna som nya poster väljs!


Supermåndagsöl: En måndagsöl med något lite extra... Läs mer här!


Svantes källare: Upplands nationspub.


Svantes trädgård: Upplands nationspubs uteservering.


Svepbrännboll: Vår favorittwist på brännboll! Medan du springer runt alla baser måste du dricka ur ett plastglas. Glaset är fullt vid första basen när du börjar springa, och måste vara tomt när du springer in i mål för att poängen ska räknas.


Sånganförare: En person på bal och gasquer som kan liknas vid en toastmaster, men som specifikt annoncerar när det är dags för sång.


Sångbok: Här hittar du alla sånger som sjungs under sittningar. En tradition på FUB är att böckerna skickas runt under middagen så att alla som vill får skriva en hälsning i dem. Den oskrivna regeln är dock att du absolut inte får läsa vad någon skrivit i din bok förrän dagen efter! Om du är ny student kommer du få chansen att köpa en sångbok under insparken.

T

T: T står för termin. Säger någon att hen "går T2", är man alltså inne på den andra terminen för sitt program.


Tages pub: ÖG's nationspub.


Taket: V-Dalas sommarrestaurang och takbar.


Tisdagskalurv: Myntades först av reccarna på en av FUBs insparker, och är nu ett cementerat koncept: först utgång på Snerikes, sedan efterfest på Uppsalas fantastiska karaokebarer.


Tredje kurator (3Q): Förutom förste och andre kurator har vissa nationer även en tredje, också kallad 3Q. Denna person har oftast ansvar för klubbverket, men det kan variera på olika nationer.

Triangeln: Studentboendeområdet mellan de tre rondellerna vid ICA Folkes.


Triplett: Ett typ av boende där man har ett eget rum, men delar kök och badrum med två andra person.


Tryckeriet: Det tysta rummet på bottenvåningen i Ekonomikum. Stjärnhimmel, skogräns, mysiga läshörnor - perfekt om du behöver sitta och fokusera på plugget.

U

Udda kavaj: Klädkod för vissa sittningar, som oftast ses som en informell klädsel. Namnet kommer från att kavajen inte måste matcha byxorna. Den generella principen är att man ska vara uppklädd, men inte för uppklädd.

UU: En förkortning för Uppsala universitet.

V

V-Dala: Ett annat namn för Västmanlands-Dala nation.


Valborg: Troligtvis Uppsala studentlivs största event på hela året! Firandet sträcker sig över flera dagar: Skvalborg (28/4), Kvalborg (29/4), Valborg (30/4), Finalborg (1/5), Brutalborg (2/5) och slutligen Katastrofalborg (3/5).

VG: En förkortning för Västgöta nation.

Ö

ÖG: En förkortning för Östgöta nation.